V okresoch spevňujú brehy, čistia korytá a riešia zosuvy

20.05.2010 Stropkov

Svidník/Stropkov 20. mája (TASR) – Situácia v záplavami postihnutých obciach v okresoch Svidník a Stropkov sa pomaly stabilizuje.
Potvrdil to dnes TASR predseda Obvodnej povodňovej komisie (ObPK) v Stropkove Michal Malina.
Konštatoval, že pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku naďalej pracujú na spevňovaní brehov, ktoré poškodili zdvihnuté hladiny tokov počas prívalových dažďov. \"Okrem toho pomocou mechanizmov priebežne odstraňujú nánosy dreva, konárov a zeminy, ktoré bránia plynulému odtekaniu vody v korytách, \" dodal Malina.
Predseda ObPK informoval, že v okrese Svidník, kde bolo šesť obcí s 3. stupňom povodňovej aktivity (SPA), boli vo všetkých prípadoch znížené. V okrese Stropkov vyhlásili starostovia v nedeľu a pondelok (16. -17.5. )najvyšší SPA v 16 obciach. Tie postupne odvolali a momentálne platí len v Bukovciach.
V spomínanej obci, kde v pondelok v skorých ranných hodinách rozvodnený potok Chodčianka strhol polovicu betónového mosta, naďalej trvá mimoriadna situácia. Most bol jedinou prístupovou cestou pre autá k 16 rodinným domom. Obyvatelia tejto časti sa do dediny dostanú len po pešej lávke. Starosta Jaroslav Palička preto požiadal o pomoc Ozbrojené sily SR.
\"Boli sa tu už pozrieť zástupcovia armády a v priebehu zajtrajšieho dňa by mali poniže obce, kde sa nachádza druhá cesta, provizórne premostiť tok. Ďalšiu mostnú konštrukciu by nám mala dodať Správa štátnych hmotných rezerv, tú by sme umiestnili v blízkosti spadnutého mosta, \" uviedol dnes Palička.
Starosta zdôraznil, že ide o provizórne riešenia, ale v prípade potreby by sa takto do odrezanej časti obce mohli dostať aj záchranárske vozidlá, čo momentálne nie je možné.
Podľa Malinu je potrebné zabezpečiť aj dva zosuvy na svahu pod prístupovou cestou do rekreačnej oblasti Domaša-Vaľkov, nakoľko tu hrozí výrazne poškodenie komunikácie. Momentálne je na tejto ceste zakázaný prejazd vozidiel s hmotnosťou nad 3,5 tony.
Ako uviedol pre TASR prednosta Obvodného úradu v Stropkove Stanislav Čečko, v obciach Miňovce a Malá Poľana platí mimoriadna situácia, ktorú v utorok a stredu (18. -19.5. ) vyhlásili starostovia v súvislosti so zosuvmi pôdy, ktoré ohrozujú dva rodinné domy.
 

Vyberte región